sample interview question and answer

It is that time of the year that everyone is been waiting for! Well what time is it? It is placement time….It’s been a whole year or the beginning of the year but there is

It is that time of the year that everyone is been waiting for! Well what time is it? It is placement time….It’s been a whole year or the beginning of the year but there is no time to prepare  for the interview as you are always busy. So how do I prepare within a day! Tomorrow is the interview.

The first question or the most probable question that every or most of the interviewers ask the candidate is

Also read:outside-home-make-money-online

Question 1: Tell me something about yourself.

So how do you answer it?

Firstly you need to say something which is not there in your resume

Secondly you need to say something which is good about you.

Do not lie and do not boast

Sample answer:

I am xxx from xxx,  I live with my parents, and I’m a positive thinking person. Positive stories motivate me and hence I like reading them. Being patient is the way I am and I believe that hard work coupled with patience and smart work will give you success if not today some other day.

Like both theory and practical subjects because I find it interesting. Engage in yoga and meditation as it not only helps me relax but also makes me feel happy. Have the knowledge of excel, word and power point, and I’m good at multitasking. Like giving presentations because I feel nice to interact with others and at the same time a chance to demonstrate my speaking skills.

Question 2:How have you demonstrate your excellent communication skills?

Sample answer:

Firstly I am a good listener who speaks clearly with concision, friendliness and confidence, am empathetic and I respect everyone. Choose  the right medium while speaking, have good written skills, good presentation skills and do not have stage fear, good at persuading someone to believe something by providing them with valid examples and evidence, value feedback from others and also like giving feedback if asked.

Question 3:What do you know about this company?

For this question I have chosen three companies to generate the sample answer and these are

Deloitte

Ernst and Young

Goldmansachs

Sample answer 1

If the company coming to hire you is Deloitte then:

Deloitte was founded by William Welch Deloitte in the year 1845 in London.

It is one of the Big Four Accounting Organisations and the largest professional service network in the world by revenue and number of professionals($38.8 billion and 263900 employees as of 2017)

Deloitte’s core values are

  • Integrity
  • Outstanding value to markets and clients
  • Commitments to each other
  • Strength from cultural diversity

It is established in 150 countries and territories with 245000 people who provide various services such as

  • audit and assurance
  • tax
  • legal
  • risk and financial advisory
  • consulting services

It aims at being the best in all that it does. It helps clients realize their aims and ambitions and achieve them so that they can make a positive difference in society and maximize the success of their people. Deloitte believes that it is as good as the good it does.

Sample answer 2-

If the company coming to hire you is Ernst and Young then:

Ernst and Young was founded by Ernst and Ernst and Arthur Young as a result of a merger in 1989

It is one of the Big Four Accounting Organisations and the largest professional service network in the world by revenue and number of professionals($31.4 billion and 250000 employees as of 2017)

Ernst and Young core values are

  • Integrity, respect and teaming
  • Energy,enthusiasm and courage to lead
  • Build relationships based on doing the right thing

It is established in 150 countries and territories with 250000 people in 700 offices who provide various services such as

  • Financial audit and assurance
  • tax
  • advisory
  • consulting services

It aims at making the working world better by increasing trust, business confidence, growing sustainably, developing talent with the help of colloboration. The world will work better only when business works better

Sample answer  3 –

If the company coming to hire you is Goldman Sachs then:

Goldman Sachs was founded in 1869 by Marcus Goldman and  Samuel Sachs and is committed towards creating , sustaining  a diverse work environment for the firm, for its people and for the clients.

It is one of the Big Four Accounting Organisations and the largest professional service network in the world by revenue and number of professionals($32.07 billion as of 2017 and 37800 employees as of 2018).

Its  core values are integrity, fair dealing, transparency, professional excellence, confidentiality, clarity and respect.Its products include asset management, commercial banking, commodities, investment banking, investment management,  mutual funds and prime brokerage

Question 4-Why are you applying for this job?

Sample answer-

Firstly because I like to take up opportunities that come my way

Secondly because I possess the skills required for the job such as xxx.  I am good at using computers, ms office applications such as word, excel and power point. I am also good at multitasking

Thirdly because it has good core values such as xxx and a diversified environment

Question 5-Why do you want this job?

Sample answer-

Firstly because I like to take up opportunities that come my way

Secondly because I possess the skills required for the job such as xxx.  I am good at using computers, ms office applications such as word, excel and power point. I am also good at multitasking

Thirdly because it has good core values such as xxx and a diversified environment

Fourthly because the job requirements matches with my abilities and skills

I also have experience in xxx field which is the same as what I am applying for.

Question 6-Why should we give you this job?/Why should we hire you?

Sample answer-

Can do the work within time and deliver the results accurately

Will fit in well and be a good addition to the team. I am good at developing interpersonal relations with others.

Possess the skills required for the job such as xxx.  I am good at using computers, ms office applications such as word, excel and power point. I am also good at multitasking

Try my best to make your life easier as I believe that hard work with smart work yields success and I will apply this in the job that you have assigned me with

Question 7-What are your strengths? 

Sample answer-

Tip 1 – Do not boast  about your strengths

Tip 2- Do not try to show that you are smarter than the interviewer

  • self confidence
  • think positively all the time
  • ability to work in a constantly changing environment
  • the ability to balance work loads efficiently

Question 8-What are your weaknesses?

Note- Never say weaknesses such as I am lazy, I hate to wake up early in the mornings, I hate to sit in front of the computer, I hate accounts related jobs, etc Always say a weakness which does not affect the job role that you are applying for majorly

Sample answer-

My weakness is that I do not know how to react when someone falsely accuses me of anything. Sometimes people do not believe us even when we say the truth. So how should I react in such a situation? I keep asking myself this question. I satisfied myself by thinking positively and also that it is a very rare occurrence.

Question 9-What do you like about yourself?

Sample answer-

Do not underestimate anyone, an unbiased person who respects everyone and every profession, take success and failure as two sides of the same coin.When I fail I’ll try to improve myself and when I succeed I will not be overconfident, dont take advantage of others, dont demand anything from my parents and I am happy with what I have. Also I save money for the future and forgive people eventhough they have criticised me destructively.

Question 10- How would you describe your current boss?

Sample answer-

I am not currently working but my ex boss was one among the most hardworking persons in the organisation. He was a role model. Just like how he expected us to complete our targets he was really good at doing his duty properly. He would always conduct regular meetings not only for the welfare of the organisation but also to cater to the needs of the employees. He was unbiased, punctual and intelligent. I really like his sense of humour

Question 11-What did you most enjoy about your last job?

Sample answer-

I like the manner in which the team was organised. All my team mates were helpful  and fun loving people yet at the same time committed to the work. Something  which I liked the most was the timings it was early in the morning till the evening that is from 6 am to 3 pm. Hence I was able to maintain a healthy lifestyle. I also liked doing ot. That was the favorite part. They also used to provide cabs for the same.

Question 12-Would your ex boss describe you as the type of person who goes that extra mile?

Sample answer-

My boss didn’t know me personally but my team leader did.  From my team leader’s perspective- Yes, because I was ready to extend and work everyday including Saturdays.  My team leader appreciated me for the same. Moreover I had no problem training the new comers and doing my work at the same time.

Question 13- Why haven’t you used your last boss as reference?

Sample answer-

Though I knew my boss, my boss didn’t know me personally. We had to report to our team leaders on a daily basis. Boss would address all the employees during any meetings or announcements.

Question 14-

Can you describe a time when you have taken initiative?What was the result?

Sample answer-

When I was working as an operations analyst in my previous organisation, one of my team mates was absent. It was a planned leave for a week. During that time I took up the initiative to do all her cases by myself. It was fun because I had more cases and my efficiency for the month had increased. That motivated me a lot. I also got incentive for the same

Question 15-Tell me about a time you experienced failure and how you handled it?

Sample answer-

In my life failure and success are both a passing phase. I learn from failures.  As the saying goes Failures are the stepping stones to success….During my school days I used to fail in Hindi and many a times get less marks. But I knew that though I got above sixty in Hindi in class ten, I had to improve a lot. Hence I used to study before ma’am would take the chapters and depended on the guides. Hence I was able to score 88 in Hindi in Class 12

Question 16- How do you handle stress and pressure?/ Describe a situation when you were under pressure and how you handled it?

Sample answer-

Firstly I meditate early in the mornings. Meditations helps me be at peace all the time. Secondly I am a positive thinker, no matter how bad the situation is  I think positively. Thirdly  I plan my target to be achieved. I also strategize and work. My strategy here is I first try to finish the easy tasks first so that I get more time to finish the difficult ones later or if that didn’t work for two easy cases one difficult case. Fourthly I take breaks when I feel that it is too much. Taking a break not only helps me to relax but also helps to do the remaining work with zeal and enthusiasm. Fifthly I will also talk with my other colleagues and seniors who have worked in the firm so that I get a broader perspective of how things work

Question 17-Tell us about a time when you have demonstrated the company’s values to achieve a positive outcome?

Sample answer-

The core values in my company were honesty and integrity. Being honest and working ethically not only made me achieve my targets but also gave me a sense of satisfaction which I wouldn’t have achieved if I didn’t work hard coupled with honesty and integrity. It also taught me how to say no to people in a polite manner.

Question 18- How would your friends and colleagues describe you?

Sample answer –

My friends feel that I am a confident person who likes helping others in their studies. They like my presentation skills. My friends even like my time management skills. During my first semester I was the first one to give the presentation short and sweet and since others had forgotten to prepare sir gave the highest marks which is  9 on 10 and the presentation was about SWOT analysis. The presentation was short and sweet with good examples. They also feel that I am a person who minds my own business

Question 19- Tell us about a goal that you have set yourself and worked towards of which you feel truly proud or satisfied. What did you learn about yourself?

Sample answer-

I was in my Class 10 that time. I hadn’t performed well in my Class 10 exams. So I decided I should do better in Class 11 and Class 12. I had heard from many people that Class 12 corrections are very strict. Hence I made up mind that I should get distinction. Hence I studied daily for 2 hours in the both the years because of which I got a good percentage. I feel really proud about it thought it isn’t much to feel proud of . I learnt that if I make up my mind I can do anything. Self confidence and self belief are very much essential to achieve success in life.

Question 20- Describe a time when you have worked as part of a successful team. What do you think contributed to your team’s overall success?

Sample answer-

I was in my third year degree at that time. We had to give presentations the next day. Many of my team mates couldn’t understand the topic as it was about NAFTA, WTO and other trade agreements. Me and my friend stayed in college after class hours made simplified notes for the same and distributed it among other team members. Since it was easier to understand after we had simplified it, the presentation went well and all team members scored above 7 out of 10. Not being selfish and self centered contributed to our team’s overall success. Also we were united. We all wore black jeans and black top on the day of the presentation to symbolize unity and uniformity.

Question 21-What do you like to do outside work?

Sample answer- 

Like listening to music, watching videos and surfing the internet, like to travel to new places, like spending time with my family on weekends by going to hotels, malls, etc.

Question 22- Describe a situation where you demonstrated negotiation skills?

Sample answer-

I had purchased a screen guard from Amazon for my brother’s phone. It was a non exchangeable and non refundable item. I was excited to receive it. On receiving it I opened it. When I opened it I found that it was already broken. As it is an item that doesn’t refund your money back nor exchange it though it’s in a defective state, I didn’t know what to do. I sat for sometime and I thought let me just give it a try. I called up customer care. When I explained the situation he said that he wouldn’t replace the glass nor refund the money. I was sad but I didn’t give up. I called up again. This time another customer care representative picked it up. I explained him the whole situation and said that please try to understand me. Hence I was able to get it exchanged.

Question 23- Describe a situation where you demonstrated flexibility?

Sample answer- 

When I was working I was able to adjust working in both the shifts – night and day.

Question 24- What accomplishments are you most proud of?

Sample answer- 

Studying up to post graduation

Question 25- Describe a situation where you had to deal with a difficult person

Sample answer- 

During my college days I had my classmate who would always tease me. I tried my best to ignore but she didn’t listen. Hence I spoke to her  and asked her how she would feel if someone did the same thing to her. Hence she stopped after I spoke to her in a polite manner

Question 26- Describe a situation where you had to show leadership.

Sample answer- 

When I was in my final year degree in college I was the placement officer. Me and my classmate took up this post. It required us to convey important dates, timings, company information, etc. which we did without any difficulty

Question 27- What motivates you?

Sample answer- 

Am motivated by positivity  when I read positive stories, when someone encourages me,when I teach someone something and they thank me for the same. That brings a smile on my face and I feel like teaching more.

Question 28- Describe a time where your workload was heavy and how you handled it?

Sample answer- 

It was during my month of April and May where the workload was too high. We were asked to extend daily for two hours and even come during the weekends, either Saturday or Sunday. I was ready for the same.

Question 29- Why do you want to work here?

Sample answer- 

Firstly because I like to take up opportunities that come my way

Secondly because , possess the skills required for the job such as xxx, good at using computers, ms office applications such as word, excel and power point and  good at multitasking

Thirdly because it has good core values such as xxx and a diversified environment

Fourthly because the job requirements matches with my abilities and skills

I also have experience in xxx field which is the same as what I am applying for.

Question 30- Describe a time when you had to deal with conflict.

Sample answer- 

On one particular time during summer holidays, I lost money . Our financial situation was bad so I ask my parents for pocket money but they didnt give me. I argued with them but no money hence I adjusted

Question 31-Describe a time when you were faced with a difficult situation and how you handled it?

Sample answer- 

During my college days I had my classmate who would always tease me. I tried my best to ignore but she didn’t listen. Hence I spoke to her  and asked her how she would feel if someone did the same thing to her. Hence she stopped after I spoke to her in a polite manner

Question 32- Discuss your resume.

Sample answer- 

My name is xxx. Done schooling in xxx, my college in xxx, scored xx in tenth and xx in pu and degree, like being in the midst of nature, have worked for xx years., have skills such as xxx, have participated in xxx, have won awards such as xx

Question 33- How would you go about learning to use new software or programs?

Sample answer- 

I would concentrate when my guide teaches me. If possible I would also take down notes or ask him for the notes so that I can revise at home and increase my knowledge, try my best to learn things at first stance, also ask doubts then and there so I needn’t have to struggle later, go hand in hand with the changing technology that might be applied in my workplace, also refer and do my own research magazines, articles and newspapers which are pertinent with the technologies used in your workplace.

Question 34-What did you learn in your previous job?

Sample answer- 

I learnt that in order to become successful one must put in consistent efforts, learn from your downfalls and never be overconfident from your success. I also learnt the importance of working as a team. We not only need to help each but we also need to learn from each other. It is an exciting phase where you learn something new everyday.

Question 35- What can you offer that no one else can?

Sample answer-

Ready to extend and work for long hours. I don’t mind working even during the weekends. I am ready to sacrifice my leisure time for the job.

Question 36- What do you see yourself doing in the first few days of this job?

Sample answer- 

Learnt new things, met new people and learnt something about the job role,corporate culture, the dress code, adjusted myself with the norms, rules and regulations and also met a diversified group of people.

Question 37- How do you deal with problems?

Sample answer- 

I believe that problems are a part and parcel of one’s life. I take them as challenges that come in my way that make me stronger and help me learn something new.

Question 38- What characteristics do you think make a successful manager?

Sample answer-

  • Role model
  • Honest
  • He should be a visionary. He should match his goals according to the goals of the company
  • Hardworking
  • Punctual
  • Unbiased
  • Approachable
  • Problem Solver
  • Smartworker
  • Intelligent
  • Future Predictor
  • Focused

Question 40-What salary do you expect in this position?

Sample answer-

As per industry norms

Question 41- Do you prefer to work alone or in a team?

Sample answer-

I prefer working as a team. When I sit in front of the computer to complete my tasks I have to finish my target by myself. Hence that is alone but when there is anything else like asking a doubt, we can working in teams to help each other. Experiences can be shared, learning becomes easier, communication skills becomes easier and the job can be divided so that it can be completed faster.

Question 42- What do you dislike about your current job?

Sample answer-

The canteens in my company. Everything was very costly.

Question 43-Where do you see yourself in five years?

Sample answer-

As an experienced person compared to how I am right now with an improved insight in life and great talent. I would have learnt so many new things. I see myself in a good position in the company that I am working for.

Question 44- Why did you leave your last job?

Sample answer-

I didn’t want to leave my last job but my parents insisted that I should because they wanted me to have an additional qualification.

Question 45- How do you handle criticism?

Sample answer-

Criticism is of two types. One is constructive criticism and the other is destructive criticism. If someone criticizes me destructively I would ignore that person rather than going with a verbal argument. But if someone criticizes me constructively I will surely implement it to become better. Constructive criticisms are accepted in my life.

Question 46- Why did you choose this career path?

Sample answer-

I like working in companies. I feel that I have the right skills such as communication skills, written skills, knowledge of word, excel and power point. Also I am good at multi-tasking.  like to be a part of the corporate culture, can work under pressure and  have the ability to work as a team.

3 thoughts on “sample interview question and answer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

If you like this post don't forget to share it!
Hide Buttons